Saturday, March 1, 2014

praktikal katanya

well well well.

so ni dah masuk tahun 2014 ke? kahkah still immersed dengan tahun lepas punya cerita punya lah cepat masa berlalu tak sedar diri dah tua kerepot jalan jalan sakit pinggang. tahun ni 23 woih. dulu aku imagine 23 tahun ni memang matured habis lah padahal *tengok diri sendiri* *nangis*.

aku buat ape sekarang?

hai sekarang saya seorang trainee dekat satu company lab kat shah alam ni. *takde gambo*

apa aku buat kat situ?

well ramai gak tanya apa yang aku buat, apa yang aku duk buat kat sana.
aku pun tak reti nak explain sebenarnya the heck diri sendiri punya kerja tak boleh nak explain. hahaha.
sebenarnya macam ni, tempat praktikal aku sebijik macam dekat lab kat ump tu, tapi tak lah sebijik sampai lab assistant pun sama LOL hambarnya. setiap hari akan ada sample, aku ditempatkan kat bahagian organic preparation, masa first week aku mula mula masuk, aku kena kat bahagian environment, so kira macam ko nak test water tu ada kandungan chlorine ke, nak tengok pH berapa, nak tau sulphide ade ke tak. aku kena test benda benda macam tu. kalau nak hantar water sample kat aku pun boleh, tapi aku tengok jelah sebab aku tak reti nak buat. hahahaha. nanti staff kat situ buatkan. aku sempat belajar seminggu je sebelum aku transfer kat organic department.

organic preparation tu hape dul?

ok. kat organic ni aku kena test sample tanah. yang berlumpur, melekit, yang macam ada bau longkang tu aku kena prepare untuk test VOC, SVOC, PAH, TPH sebelum hantar ke bahagian instrument. keje aku menimbang, transfer ke vial, letak solution hemmmm tu jelah. tapi interesting jugak sebab belajar benda baru kan. sebelum ni memang langsung aku tak pernah buat. *apesal aku rasa entry kali ni macam ilmiah sangat je.

aku rasa macam lama gila je praktikal ni. hadap jalan jem lagi. peh. padahal baru 2 minggu.
hectic nya kehidupan ku. tapi kan, sejak aku drive ke tempat praktikal ni, aku rasa aku jadi lebih fokus, kalau dulu tu blur tahap rasa nak tampar je diri sendiri. RASANYA lah. everything happen for a reason kan?

so tu je kot aku nak membebel. kalau ada masa aku update lagi. hihi. bai.





No comments:

Post a Comment