Sunday, December 4, 2011

PRIMA: jelajah masyarakat pribumi malaysia

uhh yeahhh. aku kembali!!

macam lame sangat kau pegi.
well, aku baru balik dari attend khidmat komuniti under kolej kediaman 3,UMP. *dah banyak kali mention dalam entry sebelom ni. ampon!*

tiga hari dua malam. macam-macam yang aku dapat, dengar dan rasa.
feeling? mix well with experience. at first time, when i saw those few faces of orang asli, i felt like,
how lucky we are, how extremely they gonna live after this.. the facilities, jauh lagi beruntung kita ni rupanya.
ada lagi yang lebih, lebih susah..

mula-mula aku dengar pasal program ni, aku macam, haisshhh. perlu ke?
as aku ni pegang jawatan sekretariat kat kolej kediaman tiga. *mention lagi, maap..**
frankly speaking, aku memang tak rela hati sebelum hari berlangsung nye event ni. seriously beb.
aku rase nak letak jawatan je. sampai macam tuh sekali..
then, sepanjang dah nak berlangsung nye kejadian, aku lack buat keje, aku cuma fikir wat persembahan yang senang2 je untuk malam kebudayaan,*aku ketua unit sukan & kebudayaan* untuk sukan pulak, ape yang terlintas kat kepala aku, aku main letak je kat kertas kerja..
memang tak serius kan? dah tau tanya lagi. =.=

hari first program takde apeh sangat. sampai2 kemas barang, taklimat, malam makan2, bahagi kumpulan, tido kat tadika kat kampung tuh. then besok pagi nye, gotong royong bersihkan kawasan sekitar kampung. group aku basuh dewan. haa, aku teringat kat tok batin. dia memang serius AWESOMMMEEEE!! sporting. and kadang2, ade gak laa pemalu dia. ecehhh. as aku mintak tolong dia carikan upih untuk event sukaneka, then plupppppp.! wahhh. petang tuh, terus ada upih pinang tu dekat depan mata aku.

*sorryy tok batin, takde gambo. tsskk.tsskk.

uh ye, perlu ke aku cerita semua? aku tak hafal setiap detik kejadian, so ape yang aku tak taip tuhh, tak ingat laa..ahahaha. ketawa sendiri.

sambung2!
haaa, petang tu kan? sebelum sukaneka? kepala aku agak pening sebab aku kena wat banyak keje.
ingatkan kat sane dah takde keje. aku kena provide skrip utuk emcee untuk malam kebudayaan, kena briefing kat peserta, apa yang diorang kena main, kena sediakan barang. kredit kepada AJK yang membantu saya. jasamu dikenang. ;)

ok, petang tu sukaneka, aku rase enjoy. even aku tak main. macam hapee kan?
tapi takpelah. priority to penduduk kampung and peserta. aku just pegang walkie talkie, tekan2, cakap2.
macam jakon!

well, ni gambar aku with kanak-kanak kampung orang asli paya rekoh;


comel-comel!

ok, done with sukaneka. well, terdetik dalam hati aku, aku gembira bila tengok budak2 ni gembira.
aku rase aku tak wat apa2 pun untuk diorang as aku punye khidmat tak seberapa.
terharuu sangat dengan sokongan penduduk kampung paya rekoh. :)

malam kebudayaan? haa, lagi vogue!
mula-mula buat persembahan sewang. untuk makluman, tu merupakan tarian orang asli yang bertujuan untuk berubat dan sebagai simbolik menyambut tetamu. 
agak lama diorang perform, so kitorang pun tepuk banyak kali juga. 
dan sebenarnya, tarian tu memang takes time pun.. kak ros (pengarah program) cakap,
kalau tak stop, memang probably sampai besok pagi belum sure habis.
ekekekeke.

gambar-gambar untuk malam kebudayaan tu tak dapat lagi. :(

then, barulah persembahan peserta dari UMP.
seriussllyyy diorang sporting habes. suruh buat sketsa, diorang buat, suruh buat sajak, diorang buat,
then, buat soalan teka teki, diorang buat. memang salute laa.. mostly pelajar first year student.
aku sangat terharu sebab diorang jenis yang tak kesah. ;) thanx korang.

ok hari ketiga:
dah nak balik. tapi before that, semua peserta including aku, kena ziarah rumah ke rumah.
kat situ, ada dua kampung.first: kampung paya rekoh;
kampung ni dikira agak modern laa sebab ade lebih sikit facilities macam tadika, dewan, surau.
tapi untuk kampung berdut ni, seriuss memang betul2 lacking of facilities.
rumah diorang memang betul2 pure umah orang asli. pakai kayu rotan,and kuat, kukuh jugak tau. sebab aku try sendiri duduk kat atas kayu tuh. 
then, tempat tuh jauh lagi sejuk dari kampung paya rekoh.

lepas tu, majlis penutup. tau tak tok batin menangis sebab terharuu sangat sebab ade pihak yang sudi datang kampung dia..lepas-lepas tu balik laa ape lagi. ehehe. tak cerita detail kot,sebab aku jenis yang tak reti bercerita. aku cuma ingat sikit-sikit je. ekekeke.
sampai ump lebih kurang pukul 7 malam. 
lapo pulak malam-malam, so aku makan nestom je. sambil menaip ni haa. STYLE!
ok bai.
eh,jap.ada gambo ler. tapi tak banyak. kredit to kamera phone sha. :D

 *tolong laa jangan jakon sangat. haihh

*dari kiri aku, kak wani, sha and haaa.. penghulu. amirul alif. (baru check nama dia kat fb) ehehehhh*

p/s: I LOVE CAMERON HIGHLAND. *tiba-tiba*

4 comments:

  1. eceyhhhhhh.!!! I LOVE CAMERON HIGHLANDS tetibe~!!! :e *seb bek d gamba aku..wee~~hahah

    ReplyDelete
  2. ecehhh. suka leteewww. ahahaha. nnti aku letak gamba ko banyak2 keyh kat blog aku. :)

    ReplyDelete
  3. hahaha~~ yeahyeahhh~!! *mcm dak2 cket..weee
    mira,,aku suke bace blog ko.. :)

    ReplyDelete
  4. thanx sha. ada jugak orang appreciate blog aku. wehee~~ sentiasa laa menjenguk okeyh? :DD sangat2 dialu2 kan. hehe

    ReplyDelete